A Stack Overflow 2017-es fejlesztői felméréseinek eredménye

A múltkor már agyondícsértem a Python előkelő helyezéseit ilyen-olyan felméréseken. Most ezt folytatnám, szíves engedelmetekkel.

A Stack Overflow az egyik, ha nem a leghíresebb és legjelentősebb programozós kérdezz-felelek oldal, amelyet, ha programozással akarsz foglalkozni, neked is meg kell ismerned. Igen, angolul van, és igen, ha programozással akarsz foglalkozni, legalább olvasnod kell angolul. Az oldal a nevét egy régi-régi hibaüzenettől, a veremtúlcsordulásról kölcsönözte, és a napokban futottam bele az oldal olvasóitól kapott válaszokat taglaló cikkbe. Ebből szemezgetek most, figyelj: minden adat az oldal látogatói közül arra a több mint 64.000-re vonatkozik, aki kitöltötte a felmérést.

 • a kitöltők több, mint 70%-a webfejlesztő, akiknek a negyede Python-kötődésű, lásd lentebb
 • a felük végzett el valamilyen BA-szakot, a maradék eloszlása egyenletes az alacsonyabb és a magasabb végzettség között; de lehet úgy is nézni, hogy 25% az, akinek még BA-végzettsége sincs, és 75% az, akinek legalább BA-ja van
 • érdekes módon alig több, mint a felük tanult számítógépes szakon a felsőoktatásban, egy negyedük valamilyen közeli szakot tanult, és a maradék negyedben van mindenki, szépművésztől a pszichológusig – azaz mindenki programozik
 • az iskolai oktatás fontosságának megítélése elég diverz: 16% szerint nagyon fontos, 25% szerint fontos, 27% szerint jó lehet, ha van, 20% szerint nem igazán lényeg, 11% szerint a kutyát sem érdekli a felsőoktatás, és neked magadnak is mindegy, hogy van-e diplomád
 • 90% szerint nagyon fontos az önképzés – te is alighanem ezt teszed ezen az oldalon:)
 • a felüknek a hobbija is programozás, 6% vesz részt nyílt forrású projektekben
 • 65% az online kurzusokra esküszik (tudok egy jót ajánlani:))
 • egyharmaduk használ Pythont (!)
 • egyharmaduk Linuxon fejleszt (ez nem jelenti azt, hogy Linux alá fejleszt, ez csak azt jelenti, hogy Linuxon fut a fejlesztőeszköz – a kész program lehet, hogy valahol máshol)
 • a Pythonban fejlesztők 62%-a fejezte ki, hogy örömmel dolgozna továbbra is Pythonban, ezzel a 6.legjobb helyen áll, de az előtte lévő 3 nyelv még másfél százalékkal sem jobb, azaz a verseny szoros. A legkirályabb hely itt a Rust nyelvé, amiről eddig nem is hallottam.
 • a Python nem került be a 25 legutáltabb nyelv közé, a híresebbek közül a C# is kimaradt a listából
 • a Pythonról mondták a legtöbben (20%), hogy idén meg szeretnék végre ismerni
 • a webfejlesztők 25%-ának a Python a kedvence (6. helyezés), az asztali programot fejlesztők esetében ez a két szám ugyanez (25% és 6. hely), a rendszergazdák esetében 38% kedvence a Python (4. hely), az adatfeldolgozók-mérnökök esetében 45%-kal a harmadik helyezést zsákolta a nyelv
 • fizetések alapján a Python-programozók az USA-ban elég gyengén vannak, a menők 2/3-át keresik, de Angliában a harmadik legjobban fizetett nyelv, Németországban a második, Franciaországban pedig az első

És te hogy haladsz?

Reklámok

A Stack Overflow 2017-es fejlesztői felméréseinek eredménye” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A Rust sikere azért valahol jelzésértékű, elvégre ez a nyelv a C helyére pályázik – márpedig a C még ma is elmozdíthatatlannak tűnik. Most úgy tűnik, hogy talán a Rust lehet az “utód” – bár nem árt a Go-ra is odafigyelni, mert amit a Google fejébe vesz, ott lesz valami…
  Azt meg szabad kérdezni, hogy téged hogy érint a programozás? Mintha te töltenéd ki ezt a kérdőívet. Milyen nyelvek, milyen területen, hogy vélekedsz az oktatásról…

  Kedvelés

  • Persze:) de valahogy túl általános a kérdés, elkezdtem válaszolni, de kitöröltem, mert így katyvasz lett. Tegyél fel konkrétabb kérdéseket:)

   Kedvelés

 2. De nem tudok… 😦
  Még annyit se lehet rólad tudni, hogy az a “napi nyolc órában programozós” fajta vagy, vagy ez az egész ilyen “side project”. Innen nehéz relevánsat kérdezni – bár az oktatásról két könnyű kérdés azért mindenhogyan van: hogy látod a jelenlegi helyzetet (mit tanítanak és mi a véleményed) és hogy kéne kinéznie a dolognak?

  Kedvelés

  • Side project: biosz-kémia-informatikatanár vagyok, és bár sokszor gondolkodtam elmenni főállású informatikusnak (=pénz), a gyerekek lényegesen érdekesebbek, mint a számítógép, és épp azon a határon vagyok, hogy ha ügyes vagyok, megélek a pénzből. A nem hivatalos létminimum (http://index.hu/gazdasag/2017/05/15/a_magyar_csaladok_tobb_mint_harmada_elhet_a_letminimum_alatt/) fölött vagyunk kábé 4000 pénzzel:)
   Az oktatási helyzet: pocsék, kicsit rosszabb. Az informatika pár éve – nálam épp kettő – heti egy órás tantárggyá szedálódott – gondolj arra, hogy mennyit érnek (értek) az egyórás tárgyaid. Iszonyat leterheltek vagyunk, lassan elérik ezen a munkahelyen is azt, hogy egyetlen célom, hogy hazamehessek a nap végén, ahol pedig létfontosságú volna, hogy örömmel végezzem a munkámat. Borzasztóan zavar, hogy már nem ér semmit a munkám, nincs látszatja, nem nyújt kielégülést sem nekem, sem a diáknak. Pont azért csinálok honlapot, mert azt akarom, hogy legalább annak a diáknak, akit érdekel, legyen esélye és sikerélménye, és én ettől picit boldogabb legyek.
   Hű nesze neked panaszáradat:) Kérdezz még, ha nem vettem el a kedved:)

   Kedvelés

   • Ez is valami, köszönöm szépen. Ami azt illeti, a tanári pályával én is kacérkodtam, de végülis nem mertem elmenni ebbe az irányba (talán a jövő nemzedékének is jobb ez így). Az infó nekünk szerintem mindig heti 1 órás volt, utolsó évben volt filozófia – na, arról nem merném ugyanezt biztosra állítani, talán volt az másfél is. 😀 Az biztos, hogy akinek nem volt valamiféle affinitása a dologhoz, az még az Office-t se tanulta meg tisztességesen… Arra azért kíváncsi leszek, hogy a nagy reformötletekből lesz-e bármi is, illetve ha igen, akkor micsoda, mert verbálisan szerintem túlkapások vannak, de a gyakorlatban meg ugye ellenkező irányba haladt az informatikaoktatás.
    Akkor azt kell hogy mondjam, dicséretes, hogy ezt a honlapot csinálod. 🙂

    Kedvelés

  • Attól függ, hol akarsz dolgozni: vannak multik, ahol kötnek hozzá előléptetést, van, ahova nem hívnak el interjúzni, ha nincs. Azonban azt, amit tanítanak neked programozásból, tudni kell diploma nélkül is.

   Másképp fogalmazva: ha nem tudod, mi a verem és a sor között a különbség (adatszerkezetek tárgy), ha nem érted, hogy mi az az ordo (hatékonyságelemzés), az baj. Ha viszont analízisből nem megy az n dimenziós téren vett integrál, az elég kevés programozói pozícióban fog hiányozni, és ha csak ezért nincs diplomád, akkor még élhetsz.

   Persze ez az egész csak vélemény.

   Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s