Egyesítés (unió)

Az előző alkalommal lényegében nem listákkal, hanem halmazokkal dolgoztunk. A mai munkánkat is halmazokkal célszerű elvégezni, de mégis listákkal kezdjük. Hogy miért? Mert az utolsó, a következő posztban sorra kerülő tételnél vissza kell térnünk a listákhoz.

Szóval unió. Ha még emléxel rá, unió a két (több) halmaz összes eleme együtt, de az azonos elemek csak egyszer szerepelnek. Ezt listákkal úgy csináljuk meg, hogy ha van mondjuk két listánk, lista1 és lista2, és az unió lesz a lista3, hogy:

  • a lista1-et lemásoljuk, lista3-ba, azaz lista3 mostanra tartalmazza lista1 összes elemét; ha ügyesek vagyunk, figyelünk arra is, hogy a többször előforduló elemek csak egyszer kerüljenek bele
  • végigjárjuk lista2 elemeit, megnézzük, hogy benne vannak-e lista3-ban,
  • és amelyik nem, azt beletesszük.

És akkor lássuk ezt halmazokkal:

A videóhoz lazán kapcsolódik egy vers🙂

Feladatok:

F0038a: Vágd be az egyesítés tételét!

F0038b: A cikk elején van egy “hárompöttyös” megoldás két lista uniójának elkészítésére. Írj belőle kódot! (Megoldás itt.)

F0038c: A családi szobabiciklit Feleség a hónap 1., 3., 4., 5., 7., 8., 9., 10.,  14., 17., 18., 19., 20., 24., és 27. napján használja. Férj a hónap 7., 13., 14., 15., 20., 21., 23., 24., 25., 29., és 30. napjain szobabiciklizik. Egy nem szökőév átlagos hónaphosszát figyelembe véve a foglalt napok számát tekintve hány %-os a bicó kihasználtsága? (Megoldás itt.)

Legutóbb a metszetekkel és a halmaz adattípussal ismerkedtünk. Legközelebb jót koppanunk a rendezettek unióján.

 

Egyesítés (unió)” bejegyzéshez 3ozzászólás

    • Köszönöm:) A folytatás csak lassan lesz, a következő időre van mit csinálnom. Azért épp itt álltam meg, mert ezen a ponton elvileg képes vagy az emelt szintű informatika érettségi (a közismereti, azaz a gimnáziumokban oktatott informatika) feladatainak megoldására.

      Kedvelés

  1. Kedves Szerző!

    Nagyon köszönöm válaszod és hogy használható tudást adsz.

    Csak így tovább. Én már 40+ vagyok de szakmámban most kezd egyeduralkodóvá válni a Python, ezért tévedtem ide az oldaladra.

    Köszönöm a munkádat!

    Robi

    Kedvelés

Hozzászólás